Technische Begeleiding

 
Referenties
Vita Nova - Oss

Vita Nova uit Oss beschikt sinds kort over een hypermoderne telefooninstallatie van Philips. Een aantal jaren geleden schafte het bedrijf een moderne Estafette-installatie aan, die recent is geperfectioneerd. Vita Nova riep hiervoor de hulp in van VRC Telecom, onderdeel van de VRC Groep. Er is uiteindelijk een fantastisch werkende centrale ontstaan. Een gesprek over de transparante werkwijze.


Over Vita Nova

Het verzorgingshuis Vita Nova is onderdeel van de stichting Zorg voor Ouderen Maasland (ZVOM). Enkele telefooncentrales bij Vita Nova zijn al jaren gebaseerd op het zogenaamde DECT-principe (Digital Enhanched Cordless Telephony) van Estafette.

 

Ofwel: altijd en overal bellen, zonder dat je kabels hoeft aan te sluiten. Het telefoonsignaal wordt draadloos doorgegeven via basisstations. Al met al een redelijk modern systeem (geïmplementeerd in 2001). Ongeveer 160 zenders, met bekabeling. En dat vervang je niet zomaar. Toch bleek dat het her en der niet soepel verliep. Het niet doorkomen van alle zorgoproepen, was één van de problemen. Op sommige plekken kon men niet doorverbinden en het belangrijkste, de draadloze zorgtoestellen waren niet altijd betrouwbaar. Een jaar geleden ging Corne den Brok, coördinator ICT bij ZVOM, inventariseren wat er allemaal nog niet naar behoren liep. Hij wist dat er verbeteringen nodig waren, maar hoe precies? "Ik ben data-specialist. Ik voelde me een blinde in de wereld die telefonie heet. Dan heb je behoefte aan onafhankelijk advies."

 

Een schat aan expertise binnen de zorgsector
Hij riep daarom de hulp in van een technisch adviesbureau; TB Nederland uit Herpen. John Veld van TB Nederland analyseerde de mankementen van de telefooncentrale en zocht de juiste partij om de update en implementatie ervan te verzorgen. "Ik werk onafhankelijk en heb daardoor de mogelijkheid om altijd de perfecte partij te zoeken. Wat mij betreft was de VRC Groep uit het Gelderse Epe de meest geschikte voor deze klus. Hun bedrijfsonderdeel VRC Telecom heeft namelijk een schat aan expertise binnen de zorgsector." Veld zocht contact met hen. Samen maakten ze een inventarisatie van de installatie. Overbelasting van de spraakkanalen bleek het
grootste probleem. Den Brok: "Het is natuurlijk niet zo dat onze zorgverlening in gevaar is gekomen, daar hebben we steeds perfect op geanticipeerd. Toch kon het allemaal veel effectiever. Daarom wilden we die overbelasting graag zo snel mogelijk verhelpen." Veld vult aan: "De zorgtoestellen gaven een probleem. En dat moest verholpen worden. Zonder dat de 385 medewerkers, laat staan de cliënten van Vita Nova, er hinder van ondervonden."


Vervangen van de complete installatie was geen optie. Dat zou veel geld kosten, want de Estafettetelefooncentrale was er pas sinds 2001. Die kon niet zo maar in één keer afgeschreven worden. Daarom is er gekeken naar een manier om zoveel mogelijk bestaande apparatuur te behouden. ‘Het hart’ van de telefooncentrale is vervangen door een Philips iS3050-telefooncentrale, meldt Ton van Rijn, directeur van de VRC Groep. "Er zijn modificaties gepleegd aan de hardware van de Philipsapparatuur. Een migratieplan, zo noemen wij dat." Om dat te kunnen realiseren is er zelfs contact gezocht met de voormalige Estafette-medewerker die de draadloze toestellen ooit heeft ontworpen. "Dat was fantastisch, zo werd het mogelijk dat VRC letterlijk in het hart van de installatie kon gaan sleutelen." Van Rijn: "Er was een probleem, er volgde een analyse en uiteindelijk konden wij het probleem perfect oplossen. Wij zien onze uitdaging in de techniek."

 

Tijdens de overgang naar de nieuwe installatie hebben bewoners van Vita Nova niets gemerkt. "Het proces verliep zeer transparant, alle werknemers zijn goed voorbereid en begeleid. Veld: "Vita Nova en VRC Telecom zijn zeer intensief bezig geweest met de nazorg op de werkvloer in de vorm van korte en bondige trainingen. De apparatuur krijgt met minimale wijzigingen, nog steeds meer functies toebedeeld."

 

Artikel in PDF
Hypermoderne Philips telefooninstallatie bij Vita Nova