Technische Begeleiding

 
Onder Ons

Wel zeker drie keer hebben mijn ouders gevraagd of het licht op ons toilet wel echt
uitgaat? 


Tijdens de renovatie van ons huis besloten wij voor ‘domotica’ te kiezen als aansturing van onze verlichting en wandcontactdozen. Daardoor zitten de vertrouwde lichtschakelaars niet meer op de gebruikelijke plaats, zoals mijn ouders gewend zijn. Op ons toilet is de normale lichtschakelaar vervangen voor een ‘magisch’ bolletje in het plafond.

Zij vinden alles prachtig en mooi wat er om hen heen gebeurt. Ze zijn gecharmeerd van de snelle computers tot aan de laatste ‘te vette’ nieuwe mobieltjes van de kleinkinderen. Als je ze echter vraagt wat ze willen hebben van al deze nieuwe techniek, hebben ze niets nodig. Maar wanneer ik ze vertel dat wij met één druk op de knop, bij het verlaten van ons huis, niet alleen alle lichten maar ook diverse stopcontacten en de gastoevoer naar het fornuis uitschakelen, zien ze het nut er wel van in. Want moeder vergeet wel eens het gas uit te draaien, of de stekker van het strijkijzer uit het stopcontact te halen, wat toch een onprettig gevoel geeft als ze een middagje zijn fietsen.


Morgen is toekomst, heden is verleden

Kijk om u heen: u belt mobiel, internet, en stelt de verwarmingsklok in. Uw PDA ligt onder handbereik. Wij zijn de nieuwe generatie ’ouderen‘ en wij willen in de toekomst graag zelfstandig blijven wonen, maar ook de nodige zorg ontvangen. Techniek biedt ons daarbij een helpende hand!


Mensen blijven langer vitaal, hebben meer te besteden en zijn mobieler. De huidige hals/pols alarmzender die uitsluitend in en rondom huis werkt, past niet meer in het leven van de toekomstige ouderen.


Mensen kunnen binnen afzienbare tijd uitgerust worden met lichte en kleine sensoren
die het lichaam controleren op bijvoorbeeld vallen, bloeddruk en stoornissen. Vervolgens kunnen deze signalen - bijvoorbeeld via een horloge - doorgestuurd worden naar een ontvanger, die bij overschrijding van ingestelde kritische waarden contact legt met de cliënt en/of hulpverlener.


Er zullen ook steeds meer apparaten komen die speciaal ontwikkeld zijn voor ouderen.
Draadloze telefoons met duidelijke toetsen en waar de extra ‘speeltjes’ achterwege zijn
gelaten. Pure functionele toestellen met modern design en veilige extra’s: bijvoorbeeld
een alarmknop waardoor de alarmcentrale meteen weet wie en waar de cliënt is. Alles ten doel dat de cliënt niet langer aan zijn woning is gebonden.


Niet alleen de mens zal uitgerust worden met kleine sensoren, maar ook de (verzorgings)huizen zullen aanpassingen krijgen die de veiligheid en zelfredzaamheid van ouderen bevorderen. Verlichting onder het bed die het in- en uitstappen veiliger maakt, verlichting in deurgrepen zodat je duidelijk in het donker de deur kunt vinden, deuren die op afstand geopend kunnen worden, zijn enkele toepassingen die technisch mogelijk zijn.


Techniek is niet ’magisch’, mits het implementeren in uw organisatie met de nodige zorg en kennis begeleid wordt. Zet de noodzaak van acceptatie hoog in, laat (voor)oordelen door uitleg en samen meedenken omzetten tot voordelen. Alleen dan kan techniek een ondersteunende en efficiënte oplossing zijn voor een succesvol eindresultaat.


Na drie keer was het er: het vertrouwen van mijn ouders dat het licht in ons toilet echt
uitgaat. Door het meermaals uitleggen hoe het ’magische’ bolletje in het plafond zijn werk doet, zien ze in dat techniek een prachtig hulpmiddel kan zijn in het dagelijkse leven.


Pa fluistert me, voordat zij weer wegfietsen…… "dat wil ik ook wel hebben!".

Artikel in pdf:
'Onder ons', uitgave van AAC Cosmos